Kalender
februari 2019
m d w d v z z
« sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

De tuin

Aanspreekpunt:  meester Bart en meester Marcel

  • Ieder jaar zoeken we enkele natuurouders die met een klein groepje kinderen af en toe in de tuin willen kompen werken.  Elke ouder met ietwat groene vingers is zeker welkom. Contacteer meester Bart of meester Marcel als je hiervoor interesse hebt.
  • Het schooltje heeft een unieke tuin gebaseerd op een zeer ingenieus concept: ecologisch tuinieren en de permacultuur. Kinderen ervaren van zeer dichtbij de natuur. De schooltuin is een meerwaarde voor het schooltje. Na de recente verbouwingen is het tuintje opnieuw heraangelegd.  Ga gerust een kijkje nemen in de tuin en overtuig uzelf van de meerwaarde die U kan betekenen voor uw kinderen.

Rondleiding door de tuin

De 5 zintuigen en ook de 4 elementen kregen een centrale plaats in het ontwerp van onze schooltuin. Het is een schooltuin om van te genieten. De vorige tuin was er ook één om van te genieten, maar daar lag de nadruk meer op het ecologisch beheren van een moestuin.

Je komt de tuin binnen langs een heuse poort. Deze nodigt uit om een kijkje te nemen in de tuin. In deze zone van de tuin staat het zintuig ‘horen' centraal. Je stuit al snel op de koude bak. Hier kunnen in de vroege lente plantjes onder glas worden gezaaid.


Zo komen we in de zone ‘proeven'. Met vooral aandacht voor bessenstruiken en aardbeien. Er staat ook rabarber. Er is nog plaats voor andere eetbare planten. Onder de trap is er een overdekte bergplaats met materiaal voorzien.

Zo worden we naar het terras gezogen. Hier kunnen kinderen en vermoeide leerkrachten een poosje vertoeven en genieten van het uitzicht. We zitten dus in de zone ‘zien'. Vlakbij het terras zijn lage planten voorzien en achter het pad de hogere.

Op de muur staat in enkele zinnen samengevat wat de grondgedachte is van het hele project.

De zone ‘zien' loopt vloeiend over in de zone ‘ruiken'. De planten die hier staan prikkelen ons reukvermogen. Op de kruidenspiraal komen verschillende (tuin)kruiden voor. Deze spiraal werd gebouwd met steenafval. De kruiden die normaal voorkomen aan de Middellandse Zee staan zo op een warme plek in een steenrijke omgeving. De stenen slorpen overdag de zonnewarmte op en geven die ‘s nachts weer af. Het slakkenhuis is een vorm uit de natuur waarbij op een klein oppervlak de ruimte optimaal benut wordt.

Zo komen we aan de poel. Deze wordt bij elke regenbui aangevuld via het mollengootje dat start onderaan de afvoerbuis. Verderop zien we de bijenkast van onze school. Onze school heeft zijn eigen schoolimker. Deze zone wordt afgesloten en kan enkel worden betreden onder begeleiding van een leerkracht.
Helemaal achteraan staan nog een aantal bessenstruiken.